Skip to content
MEATBOX-new dry aging product

Νέο ψυγείο ξηράς ωρίμανσης - ΝΕΟ ΠΡΟΪΟΝ ΣΥΝΤΟΜΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ

Σε εξέλιξη βρίσκεται ερευνητικό έργο που έχει αναλάβει το επιστημονικό προσωπικό της εταιρείας Crystal S.A. το οποίο αφορά την ανάπτυξη ενός επαγγελματικού ψυγείου ξηρής ωρίμανσης φιλικό προς το περιβάλλον. Τα ψυγεία ξηρής ωρίμανσης χρησιμοποιούνται για την φυσική ωρίμανση του κρέατος, καθιστώντας το τρυφερό και γευστικό. Με την διαδικασία της ξηράς ωρίμανσης η υγρασία που εμπεριέχει ένα κομμάτι κρέας απομακρύνεται, τα ένζυμα που υπάρχουν στο εσωτερικό των κυττάρων των μυών ελευθερώνονται και διασπούν τις πρωτεΐνες σε αμινοξέα ενώ κάποια από αυτά δημιουργούν το «ουμάμι» δίνοντας βάθος στη γεύση. Παράλληλα, οι συνδετικοί ιστοί μεταξύ των πρωτεϊνών διασπώνται με αποτέλεσμα το κρέας να γίνεται τρυφερό. Μετά από ένα διάστημα ωρίμανσης το κρέας είναι γλυκύτερο καθώς οι υδατάνθρακες του κρέατος μετατρέπονται σε σάκχαρα. Για να ωριμάσει όμως, ένα κομμάτι κρέας σε «ξηρό περιβάλλον» χρειάζεται αρκετό χώρο μέσα στον οποίο θα κυκλοφορεί ξηρός αέρας, η θερμοκρασία του θαλάμου θα πρέπει να διατηρείται συνεχώς σε θερμοκρασίες 0-4 οC αλλά και η υγρασία στα επίπεδα 80-85%. οC and the humidity at a level of 80-85%.

Ο βασικός στόχος της Ερευνητικής Ομάδας αποτελεί η ανάπτυξη ενός επαγγελματικού ψυγείου ξηράς ωρίμανσης με χαμηλό κόστος λειτουργίας και μείωση της ηλεκτρικής κατανάλωσης. Πέρα από τα περιβαλλοντικά οφέλη και τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, η καινοτομία αυτή θα μειώσει και το κόστος συντήρησης.

 

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επιστροφή πάνω